torsdag 3 mars 2016

"Född fenomenal"

Av Josephine Bornebusch

Förlag: Månpocket
Utgivningsår: 2015
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 263 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 13-18
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Född fenomenal
Annat: Läst som pocket, originalet utgivet 2014.

Handling: Visste du att ett par snygga jeans och lite räkost kan få stora konsekvenser? Det vet i alla fall Rut. För tillsammans med hennes helt normala besatthet av Anne Frank, leder det till att Rut blir innebandygroupie, får ansvaret för att få iväg hela sin dysfunktionella klass på skolresa, och tillslut får en uppenbarelse på en utländsk bajamaja...

Men som du förstår är det inga som helst problem - Rut är ju trots allt född fenomenal!
-Bokens baksida

Omdöme: Frågan är vad jag faktiskt tyckte om den här boken. Egentligen. För det är en kul historia, med flera unika delar, men den liknar även andra ungdomsböcker på flera sätt. Dock berättas historien så annorlunda jämfört med många andra böcker. Rut som berättare är helt klockren och lockar till många skratt. Boken är händelserik och trots att den är så kort hinner så mycket hända. Ibland är det lite för mycket som händer, men det blir ändå inte förvirrande, utan det är en sådan där bok som man bara kan flyta med i, utan att tänka så mycket. Skönt så omväxling.

Jag vet inte riktigt huruvida språket är unikt, men hela Ruts framtoning och attityd påverkar självklart språket och ger det mycket attityd. Det är lättläst, men ändå så där "smart" och iakttagande. Sedan händer det som sagt något hela tiden, så man blir aldrig uttråkad och språket flyter på bra. Det är sköna och roliga dialoger och Rut som berättare gör allt så himla kul. Jag måste även säga att jag verkligen älskar breven mellan henne och Robban, storebrodern. De är roliga och känns så äkta och deras relation är så mysig. De pratar om allt och är så naturliga.

Karaktärerna då: Där har det lagts mycket fokus och alla är roliga och intressanta med sina egenheter. Dock kan det ofta gå lite till överdrift. Magda t  ex känns lite för konstig och jag förstår inte riktigt relationen mellan henne och Rut, även om den är rolig. Rut gillade jag mycket först. Just för att hon vågade vara sig själv, och var lite nördig. När hon sedan önskade sig de där jeansen förstördes allt. Det visade att hon brydde sig precis lika mycket som alla andra om utseende och sådant. Synd. Annars är hon intressant och rolig med alla sina tankar. Man vet aldrig var man har henne, liksom.

För att sammanfatta: En rolig och väldigt händelserik historia berättas av en modig tjej, en tjej med attityd och bra humor. Det är ett språk fyllt av skratt och glädje, och det är riktigt bra, i sin enkelhet. Karaktärerna är många, men lätta att hålla reda på ändå, tack vare Ruts skarpa iakttagelser. De är intressanta personer. Magda, Abbe, Kattis, Rut, och inte minst Snusk-Hasse, är alla riktigt roliga och utflippade, men kanske inte helt trovärdiga. Fast ibland behövs faktiskt en sån här lättsmält och utflippad bok.

Betyg: 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)