lördag 19 september 2015

10 bokrelaterade saker ni inte visste om mig

Det här inlägget har legat på vänt väldigt länge. Jag har haft riktigt svårt att komma på bra punkter och så fort jag kommit på någon har jag skrivit upp den. Det var någon gång i början av sommaren jag började, men nu är jag äntligen klar och har kommit på några punkter jag är nöjd med!

Så jag ska helt enkelt lista 10 saker som lämpligen har att göra med böcker som ni antagligen inte vet om mig. Jag tror faktiskt inte att någon visste de här sakerna innan, med undantag av några få punkter. Förlåt för sista punkten, men jag har inte kommit på något bättre på flera veckor...

1. Jag väljer alltid ett bokmärke som matchar boken så mycket som möjligt. Varning för tvångsbeteende? Nja, men jag tycker bara att det är roligt. Det är inte så att jag samlar på bokmärken, men jag gillar att göra egna och köpa speciella. Och det blir ju riktigt snyggt när man matchar. För alltså, hur rätt är inte det här?
2. Ofta innan jag börjar läsa en bok som jag är sådär lagom sugen på kollar jag sidantal innan för att sedan räkna ut när jag har kommit 1/5, 1/3, 1/2, 3/4 mm. Att räkna är alltid roligt och det hjälper mig helt ärligt att tänka att jag ska läsa 1/5 av en bok en dag om jag inte är sugen på att läsa eller det bara är en bok jag har svårt att komma in i.

3. Jag äger bara 23 böcker. Eller nej, det var fel. För jag äger en massa barnböcker. Men såhär: Jag äger bara 23 ungdomsböcker. Jag vet inte varför, men det har alltid varit naturligt för mig och min familj att låna böcker. När jag var mindre kunde jag komma hem med flera decimeter långa kvitton på böckerna jag lånat...

4. När det finns ett utdrag ur en bok på baksidan brukar jag alltid kolla när jag kommer dit i boken och istället för att läsa det i boken läser jag det på baksidan. Vet helt ärligt inte varför och det är inte så smart, för jag har märkt att man ibland förkortar utdraget...

5. Jag ska föreställa en boknörd / bokälskare / what ever och jag har aldrig varit på bokmässan. Jag är inte ens säker på att jag visste vad det var och att den fanns förrän för kanske 1 eller 2 år sedan... Men i år ska jag dit för första gången och jag är supertaggad!

6. Jag läser böcker ur de flesta genrerna och jag gillar en härlig blandning. Två genrer eller teman på böcker jag dock har väldigt svårt för är hästar och vampyrer. Jag tror faktiskt att jag nästan hatar häst- och vampyrböcker... Vet dock inte varför, men jag har aldrig varit intresserad av hästar eller vampyrer. Har inte ens läst Twilight.

7. Jag är riktigt snål när det gäller att köpa böcker. Kanske en av anledningarna till mitt smala bokutbud här hemma... Jag vet inte varför, jag tänker bara "Är det här en bok jag verkligen vill ha, tänk om den är dålig? Då är det onödigt att slösa pengar på den". Det brukar sluta med att jag köper böcker som jag redan läst och älskat... Och att handla i en fysisk bokhandel finns nästan inte, det är nätet eller inte alls.

8. Jag säger hela tiden att jag ska läsa böcker på engelska, men det blir aldrig av. Visst har jag läst några korta böcker i skolan och sedan läste jag faktiskt "Dairy of a wimpy kid" förut. Stolt! Alltså, jag vill läsa på engelska för att träna, det blir bara inte av. Nu har jag dock (hör och häpna) köpt en bok på engelska, så nu måste jag läsa den, annars har jag ju köpt den i onödan!

9. Jag går in på bokus.se i princip varje dag för att kolla om det är några nya böcker som kommit ut eller ska komma ut. Har väl inget bättre för mig. Och utöver det går jag även i bokaffärer säkert 1 gång i veckan, trots att jag redan kollat på nyheter på nätet... Självklart köper jag inga böcker heller... Men det är ju mysigt att vara omgiven av böcker.  


10. Den perfekta boken enligt mig är 350 sidor lång, skriven av en amerikansk författare, översatt till svenska och har kapitel på 4-6 sidor. Genren är antingen dystopi, "John Green" eller kärlek och vänskap. Bokens språk är enkelt, men vackert och inte så där "asså, typ, ba"-jobbigt. Boken får gärna vara djup med ett viktigt budskap, men med glimten i ögat och en del humor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)