fredag 4 september 2015

Boktips: Tema Övernaturligt

Idag har jag tänkt göra ett blogginlägg med lite rysliga böcker som har en övernaturlig handling. För det är ju så mysigt att nu på hösten krypa när under en filt och läsa en riktigt ryslig bok och bli lite skrämd. Åtminstone så länge den inte är alltför obehaglig... Det är verkligen något fascinerande med dessa rysliga böcker. Hur jag plötsligt kan bli mörkrädd bara för att jag läser på kvällen eller inte ens våga läsa på kvällen.

Jag har märkt att det inte finns så många böcker om övernaturligheter för tonåringar, de flesta passar bäst för yngre. Det är nog för att de mest är yngre som är intresserade i att läsa sådana här böcker, men jag har ändå läst flera som passar för 13- 14-åringar åtminstone.

Ingelin Angerborns "serie"
Helt klart att de här böckerna ska in på listan. De flesta har nog hört talas om böckerna, men de är i alla fall 7 st. De handlar om tjejer i ca 12-årsåldern som är med om övernaturliga saker. De är spännande och lättlästa böcker. De är lagom rysliga och även lite sorgliga. Personligen gillar jag de 4 första böckerna bäst och Månfågel är min absoluta favorit. De här böckerna passar bäst för 10-12 år enligt mig.

Ewa christina Johanssons "serie"
Det är hittills 3 st korta, lättlästa böcker som är riktigt rysliga och obehagliga. De handlar om tre olika personer som är med om riktigt skrämmande saker. De utspelar sig under väldigt kort tid och fokus är verkligen på att få läsaren rädd! Min favorit är Anden i glaset, den var verkligen "smart" och riktigt läskig. Dessa böcker passar bra för er som är 10-14 år, men varning för att bli riktigt skrämd! Om du inte var mörkrädd tidigare lär du bli det om du läser på kvällen.

Hjärtlös av Petrus Dahlin
Maia flyttar till USA där hon föddes och nu ska de tillbaka till samma hus. Men varför lämnade de det från början och varför får Maia inte gå in i hörnrummet? Märkliga saker börjar hända. Maia kommer en obehaglig hemlighet på spåret som kommer förändra hennes liv. Om hon överlever... Det här är en rysligt spännande bok och den är smart skriven. En blandning av deckare och rysare och den är lättläst. Och guud vad skrämd jag blev när jag läste den här boken. Den är så obehaglig, men ändå riktigt bra! Boken passar för ca 11-14 år. Varning för att bli skrämd, riktigt skrämd!

Glasbarnen av Kristina Ohlsson
En serie i tre delar som handlar om tre vänner. De har en stor roll i varsin bok och de handlar om övernaturliga saker som visar sig ha en koppling till dåtiden. De är en lagom lättläst serie som är riktigt spännande och lagom läskig. Böckerna handlar inte bara om övernaturliga saker utan det finns ett djup där bakom. Min favorit är Glasbarnen, del 1. Den var så fin och sorglig och lagom läskig. Serien passar för 10-14 år.


Det här är de bästa rysarna jag läst vad jag minns, men tre böcker som inte är så läskiga med handlar om spöken är Constables och Toops kistor och kransar av Gareth P. Jones och serien Lockwood och CO av Jonathan Stroud, med hittills 2 böcker. De är roliga och mer "deckaraktiga" böcker som handlar om spöken. Visst är de lite rysliga, men mer spännande. Kom förresten på en till bok - Huset mittemot av Alex Haridi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)