onsdag 23 september 2015

"Skuggsommar"

Av Mia Öström

Förlag: Gilla Böcker
Utgivningsår: 2015
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 186 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 12-15
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Skuggsommar
Annat:

Handling: Rakel är tretton år och bor tillsammans med en mamma som mår dåligt och därför ska hon tillbringa sommaren på en ö långt ute i havet tillsammans med sin kusin och hennes familj. Det är bara att hon och kusinen har vuxit ifrån varandra och är inte bra vänner alls trots att de var som systrar förut. Rakel är beredd på den värsta sommaren någonsin, men när hon träffar två tvillingar på bryggan vid hopptornet förändras allt. Tvillingarna vill lära henne dyka och hon ska få vara med i eras hoppklubb om hon klarar tre uppdrag. Det är bara det att uppdragen blir svårare och farligare och Rakel förändras mycket. Rakel inser att tvillingarna inte är så snälla som det först verkade och det är något som inte stämmer.

Omdöme: Jag är lite kluven efter att ha läst den här boken. Det är inte någon originell historia, ganska vanlig och platt, men ändå är det något som gör att jag vill höja den här boken till skyarna. Handlingen är som sagt inget särskilt. Den är förutsägbar och ganska platt och inte särskilt händelserik egentligen. Visst, det händer saker, men jag förstår ändå inte riktigt grejen med boken. Vad den egentligen handlar om. Är det vänskap, övernaturliga saker eller något helt annat?

Bokens språk är lättläst och man kommer in i det direkt. Boken är riktigt snabbläst tack vare ett enkelt, inte så utvecklat språk, som någonstans ändå får mig att gilla boken mer. Något mystiskt över hela boken, alltså... Boken har väldigt korta kapitel, vilket är bra, speciellt när jag var tvungen att akutaläsa boken innan Bokmässan. Boken har verkligen den riktiga sommarkänslan tack vare språket. Det är mysig och enkel läsning.

Karaktärer finns det inte så mycket att säga om. Vanliga, men dock lite udda, vilket gör hela boken lite mer mystisk och man undrar verkligen vad den går ut på. Jag gillade Rakel, men hon förändrades så mycket, vilket jag inte gillade. Jag måste bara säga att bokens omslag är helt fantastiskt. Så mystiskt, fint och det var faktiskt det som gjorde att fick upp ögonen för boken från början. Riktigt bra gjort, det är någon riktigt obehaglig med också mysig känsla över det, liksom hela boken.

Betyg:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)