söndag 13 september 2015

Mer filmatisering av böcker - Bara positivt?

I dagens samhälle finns det väldigt mycket film och på senare tid har man också börjat göra fler och fler böcker till filmer. Det har kommit upp nya genrer, som dystopier, och nya skrivsätt och unika idéer som i John Greens böcker, som passar bra som film och är nytänkande. Det är självklart riktigt roligt att de här fantastiska böckerna får mer uppmärksamhet, men ändå finns det vissa nackdelar. Jag har tänkt mycket på det där och huruvida det är bra eller mindre bra. Gör det personer mer intresserade av böcker eller underlättar det bara för dem att strunta i böckerna när det finns filmer?

Som tidigare nämnt är det roligt att fler upptäcker de fantastiska böckerna som faktiskt finns. För det är ju så många drar sig för att läsa en bok, trots att den låter hur bra som helst. Men så fort det handlar om en film är det ja direkt. Många tycker nog att det här med läsning känns ganska "ute" och att det är tråkigt och jobbigt och trots att en bok låter hur spännande som helst kommer de sig inte för att faktiskt plocka upp den. Då är det ju en väldigt enkel utväg för folk att kunna se filmen, slippa läsa boken, men ändå ta del av den fantastiska berättelse författaren vill förmedla.

Och därför är det här med filmer väldigt bra. De fina budskap och intressanta historier författare har skrivit ner förmedlas till en större publik genom filmerna. Och visst, det finns såklart dem som efter att ha sett en film väljer att plocka upp nästa bok i serien, men jag tror att andelen som hellre väntar på filmen är mycket större.

Därav en nackdel. Filmerna plockar ofta upp intresset för t ex en serie, men av, jag vet inte, lathet är det så många som trots att de är helt fast i storyn ändå inte tar upp nästa bok utan väntar på filmen istället. Självklart är det ett steg i rätt riktning när intresset finns, men det är få som vågar gå längre. Jag vet flera som älskat Divergent, men trots det gått och väntat på nästa film istället för att faktiskt läsa boken. Att se Divergent är ju inte alls samma sak som att läsa boken. Så mycket plockas bort i filmer och känslor och tankar får mycket mindre plats.

Men för alla läsare är det ju en riktigt rolig sak att kunna se filmen när man redan läst boken. Åtminstone enligt mig, för då kan man prata om de serierna man gillar med sina kompisar. Självklart är det vissa som faktiskt väljer att utmana sig själva genom att läsa en bok, trots att det finns en film. Bra jobbat till er! För man kan inte på ett rättvist sätt säga att man inte gillar t ex hungerspelen innan man läst böckerna. Filmerna är inte lika bra, men de är bland de bättre filmerna gjorda av böcker.

Därav nästa nackdel. En film kan aldrig bli precis som boken. Många scener plockas bort och tankar från karaktärerna kan inte visas på samma sätt i bara tal och gester. Ibland kan även stora händelser ändras totalt och saker som jag älskat med boken kan vara helt borta i filmen. Filmen kan ha ett helt annat budskap, trots att man inte medvetet gjort så.

Förlåt för ett något rörigt inlägg som förmodligen inte förtydligade så mycket. Jag vet inte vad slutsatsen blir, jag är kvar på ruta 1. Fast jag tycker absolut inte att man ska sluta göra filmer av böcker. Det är roligt att jämföra och bara se när man läst boken. Och att fler kan ta del av alla berättelser är ju bara plus. Och kanske, kanske att det ökar läslusten någonstans. Den kommer antagligen inte minska. Kom bara ihåg att det inte på långa vägar är samma sak att se filmen som att läsa boken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)