söndag 6 september 2015

"Som om jag vore fantastisk"

Av Sofia Nordin

Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2015
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 189 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 13-15
Serie: En sekund i taget, Del 3
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: En sekund i taget
Andra delar i serien: En sekund i taget, Spring så fort du kan, Om du såg mig nu

Obs! Recensionen innehåller spoilers från tidigare delar 

Handling: Ella klarar inte av att leva ett lugnt och tryggt liv på gården med Hedvig, Ante, Malte och Nora. Hon kan bara inte leva i ovisshet mer, hon måste få veta om det finns någon annan som överlevt. Kanske i Umeå, därifrån de hörde radiosändningen? Därför bestämmer hon sig för att åka till Umeå och lyckas locka med sig Nora, som är kär i henne. Men resan blir inte så enkel som de trott och de blir en lära för livet. Ella kommer på sig själv med att tänka själviska tankar och att utnyttja Nora och det gör henne arg på någon att Nora kan titta på henne som om hon var fantastisk, när hon egentligen är en så hemsk människa.

Omdöme: Jag blev rejält besviken på den här boken. Den håller inte alls måttet efter att jag har läst de tidigare delarna. Jag tycker bokens handling är riktigt trist. De sitter i en bil på väg till Umeå och so what? Det är allt, om du lägger till lite bråk, vänskap, sjukdom och dumma tankar och förhastade idéer från alla håll.


Bokens språk är enkelt och lättläst och jag gillar det inte. Det är bara platt, trist och passar inte till handlingen. Böckerna kunde fått så mycket mer djup om de bara hade haft ett "finare" språk. Och karaktärerna gillar jag inte heller. Hedvig, hon är en helt okej karaktär. Men de andra gillar jag inte. Ella är så himla självisk, elak och korkad och jag kan bara inte annat än ogilla henne. Kanske gör hon att jag gillar den här boken ännu mindre. När jag läser om Ella blir jag ledsen. Hon är så tuff mot sig själv och gillar verkligen inte sin personlighet. Då minskar mitt ogillande lite...

I den här boken är allt ur Ellas perspektiv, på väg mot Umeå. Jag tycker det blir tråkigt efter ett tag. Man kunde väl fått några glimtar av Hedvig och de andra och hur det gick för dem på gården. Jag har hört att det är en till bok på gång och jag hoppas att det blir så, för som läget är nu känns det som att allt hänger i lösa trådar.

Betyg:

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)