måndag 21 september 2015

"Efter Alaska"

Av John Green

Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2005 (Engelska) 2015 (Svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 310 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 14+
Serie: Ingen serie, men författaren har skrivit flera liknande böcker
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Looking for Alaska
Annat: Gavs ut 2007 som "Var är Alaska".

Handling: Miles Halter börjar tröttna på sin tillvaro och kompisarna som inte är hans kompisar. Han läser självbiografier av kända människor och lär sig deras sista ord. Miles bestämmer sig för att gå de sista skolåren på  en internatskola i Alabama, för att söka efter sitt Stora Kanske. Där träffar han Översten, ett geni som avskyr rikemansbarnen, Takumi, Lara och Alaska. Alaska, den mest fantastiska tjejen Miles har mött. Hon är rolig, smart, mystisk, har ett rum fullt med böcker och Miles blir snabbt förälskad. Miles har aldrig varit lyckligare, tills allt tar en oväntad vändning. Det värsta tänkbara har hänt och Miles klandrar sig själv samtidigt som han försöker förstå vad som egentligen hände och hitta vägen ut ur lidandets labyrint.

Omdöme: Efter Alaska lämnar mig frågande, gråtande, några gånger klokare och någonstans lite leende. Det är en fin och tänkvärd bok med ett (som vanligt av John Green) fint och bra budskap och en unik handling. Den här boken gav många blandade känslor och satte igång tankarna. Den gör mig som bara John Greens böcker kan göra - Mållös. För jag vet inte vad jag tycker. Jag tyckte om boken, men jag vet inte varför.

John Green skriver minnesvärda böcker och han har ett unikt sätt med språk, upplägg, karaktärer och handling. Handlingen är speciell och de udda delarna gör allt. Karaktärerna, religionslektionerna, busen, sista orden och vänskapen. Bokens miljö, en internatskola, blir så mysig och rolig. Det är kul att läsa om en internatskola, det är en sån sammanhållning mellan vännerna. Boken följer John Green-mönstret, en lite nördig kille blir hopplöst förälskad i en ouppnåelig tjej, vilket kan ses som trist, men jag gillar det. Boken berör och är sorglig, på en lagom nivå. Det är också mycket humor.

Boken har ett underbart språk. Det är både humoristiskt, djupt, fint, enkelt och sorgligt. Det annorlunda upplägget med dagar istället för kapitel och en del före och en efter "händelsen" är intressant och speciellt. Jag gillar det, det är lättare att hänga med och man får ett bättre perspektiv på tid. Med tanke på bokens titel och texten på baksida blev man inte så förvånad över handlingen. Det var ganska självklart vad som skulle hända, vilket först blev lite dumt, men sedan var det skönt. Först trodde jag inte att det skulle beröra mig alls, men om det gjorde.

Bokens karaktärer liknar tidigare böckers. Lite trist, men det är ett bra team. Osannolikt, men det blir ändå bra och verkligt. Ingen karaktär föll jag helt för, tyvärr. Miles, en smått irriterande kille, som jag inte alltid förstår. Han utvecklas mycket och jag gillar honom mer. Översten, en skön kille. Hans humor och vänskap med Alaska och Miles är fin. Alaska gillade jag inte i början. Hon var elak, irriterande och ansåg sig själv som "övermäktig". När jag fick veta mer om hennes historia och lärde känna henne förstod jag henne mer. Hon är riktigt mystisk och knäpp, smart, rolig och speciell på alla vis. Men lite fööör stort självförtroende, va?

Ibland tyckte jag att andelen alkohol och rökning kunde överdrivas lite. Jag gillade inte när Miles gick från att vara duktig till storrökare och bröt mot skolans regler. Bokens slut var bra och ljusade upp den sorgliga situationen lite. Den här boken kan nog bli riktigt bra som film.

Betyg: 


2 kommentarer:

 1. Du skriver att du tycker att boken har ett fint budskap, vad tolkar du att budskapet är?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Som du ser läste jag den här boken för mer än fyra år sedan, och tyvärr är mitt minne inte så bra att jag minns sådana detaljer från alla hundratals böcker jag läst i livet.

   Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)